Regen- en grondwater
FILTERING VAN GRONDWATER
Aqua Claro krijgt meer en meer vraag naar filtersystemen voor put- of grondwater.
Mensen die wat meer afgelegen wonen beschikken soms niet over stadswater en moeten zich uit de slag trekken met grondwater. Of sommigen wensen autonoom hun eigen water te winnen.
Grondwater (diepte van meer dan 15 meter) kan een hele waaier aan verscheidene stoffen bevatten. Het kan verkleuring vertonen en/of een geur afgeven.
Afhankelijk van de aanwezige stoffen, het doel waarvoor men het water wenst aan te wenden (tuin, wc’s, wasmachine, douchen, drinkwater), het benodigde debiet en de pH-waarde, bestaat er een hele waaier aan systemen om tot het gewenste resultaat te komen.
De meest voorkomende stoffen die uit grondwater dienen gefilterd te worden zijn :
- Hardheid (kalk & magnesium)
- Ijzer
- Ammonium
- Mangaan
- Nitrieten
Als men aan eigen waterwinning wil doen is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn rond de wettelijke normen en verplichtingen.
Daarom vindt u hier alvast de links naar nuttige informatie en brochures van de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) :
https://www.vmm.be/publicaties/laat-je-putwater-controleren
https://www.vmm.be/publicaties/kwaliteitscontrole-putwater-richtlijnen-voor-eigen-waterwinners
https://www.vmm.be/water/drinkwater/putwater
FILTERING VAN REGENWATER
Regenwater kan je in de eerste plaats hergebruiken om het toilet door te spoelen, voor de wasmachine, in de tuin, om te poetsen… Als je voor deze toepassingen regenwater gebruikt, verbruik je al gauw 50% minder drinkwater.
Hiervoor heb je een sedimentfilter, actieve kool en eventueel een UV-lamp nodig.
Opgepast, soms zorgt dakbedekking (vaak bij een plat dak), voor verkleuring van het regenwater, die niet weg te filteren is met actieve kool. Op dat ogenblik is er een ander filtersysteem nodig met harsen.
Regenwater bevat bacteriën. Daarom raden wij de installatie van een UV-lamp (voor sterilisatie) aan van zodra u het regenwater voor de wasmachine of de douche wenst te gebruiken.
U kunt het regenwater ook als drinkwater gaan gebruiken, maar dan moet dit uiteraard voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater, en is er ongetwijfeld een bijkomend filtersysteem nodig. Dit vereist al gauw een behoorlijk budget.
Via deze link naar de website van de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij), vind je heel wat cruciale en nuttige informatie : https://www.vmm.be/water/regenwater/regenwater-drinken